Placki gryczane są idealną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla osób które nie chcą uwzględniać pieczywa w swoim codziennym jadłospisie.
Placki gryczane
Składniki
200g maki gryczanej
1 jajko
szczypta soli
szklanka wody
Do miski wrzuć wyżej wymienione składniki i zmiksuj aż osiągniesz konsystencje podobną do ciasta naleśnikowego. Na patelni bez tłuszczu usmaż małe placki.
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna jest bardzo wartościowym posiłkiem pod warunkiem, że robimy ją z jaj od kur które cieszą się wolnym wybiegiem. Najlepsze jaja to te oznaczone „0” czyli z chowu ekologicznego. Jaja charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Jedno średnie jajko pokrywa nasze zapotrzebowanie na fosfor w 13%. W mniejszej ilości zawiera również: chlor, potas, sód, siarkę, wapń, magnez i żelazo. Witaminy zawarte w jaju to A,D,B,K.
Składniki
4 jaja
10g cebuli
40g papryki
15g jogurtu naturalnego (ok. jedna łyżka)
sól, pieprz, koperek
kiełki
Jaja ugotuj na twardo, następnie ostudź i obierz. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i wymieszaj ze startymi na tarce jajami. Dodaj jogurt i przyprawy. Na koniec placek z pastą jajeczną można udekorować ulubionymi kiełkami.
1 porcja (20g) 23kcal
Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/