Szałwia hiszpańska jest rośliną, z której pozyskujemy cudowne nasiona chia.
Te malutkie nasiona są bogatym źródłem:
- Kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w stosunku 3:1
- Witami: E, B1, B3
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, cynku
- Błonnika
- Przeciwutleniaczy
Można je dodawać do : deserów, sałatek, owsianki, musli, koktajli, zup oraz sosów.
Pudding Chia
Składniki
400g mleka kokosowego
5 łyżek nasion chia
200g mango (można zstąpić innymi owocami)
20g syropu z agawy
Przepis na 4 porcje
1. W misce dokładnie wymieszaj: mleko kokosowe, nasiona chia i syrop z agawy
2. Pozostaw w lodówce na całą noc
3. Mango zmiksuj
4. Do szklanki wlej mleczko, a następnie udekoruj zmiksowanym mango
Zdjęcia Anastazja Stachurka
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/