4 lutego 2016 Domi

Napchane cukinie

Cukinia należy do rodziny warzyw dyniowatych. Jest niskokaloryczna i  bogata w witaminy z grupy B, oraz A i C a także w sole mineralne. Należy zaznaczyć, że w cukinii nie kumulują się metale ciężkie i azotany. Działa odkwaszająco i zwiększa odporność organizmu.

Składniki
3 średnie i proste cukinie
100g kaszy gryczanej
230g pieczarek
70g papryki
30g cebuli
20g oliwy z oliwek
puszka pomidorów pelati
sól, pieprz, majeranek, czosnek, bazylia, rozmaryn

Przepis na 6 porcji
1.Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż
2.Łyżką wydrąż miąższ z środka cukinii
3.Ugotuj kaszę gryczaną
4.Na patelni rozgrzej oliwę następnie dodaj cebulę, pieczarki, paprykę i miąższ z cukinii ( po 5 min podlej wodą i poczekaj aż warzywa zmiękną )
5.Gdy warzywa zmiękną dodaj kaszę oraz zmiksowane pomidory z puszki
6.Przypraw solą, pieprzem a następnie dodaj czosnek, majeranek, bazylię i rozmaryn
7.Przygotowane cukinie wypełnij farszem
8.Cukinie ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym i podlej niewielką ilością wody
9.Piecz 40 min w 200st

Smacznego !!!

1 porcja 110kcal

1

2

3

Zdjęcia Paweł Skorok
http://napastudio.pl/
https://www.facebook.com/napastudio/

Tagged: , , ,