30 stycznia 2016 Domi

Żelazne kopyta

Kasza jaglana spośród wszystkich kasz zawiera największą ilość żelaza, zwiększa odporność organizmu a zawarta w niej lecytyna  pozytywnie wpływa na procesy zapamiętywania. Warto również wspomnieć, że jest produktem bezglutenowym.

Kopytka jaglane są świetną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, a także dla osób które chcą zamienić ziemniaki i mąkę pszenną na posiłek bardziej wartościowy i smaczniejszy.

Składniki na około 6 porcji:
400g kaszy jaglanej
130g mąki ryżowej
100g mąki kukurydzianej
30g mąki ziemniaczanej
2 jaja
100g truskawek
5g ksylitolu

Kaszę zalej wrzątkiem, następnie ugotuj i odstaw do wystygnięcia.
Do ostudzonej kaszy dodaj mąkę i jaja. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj w wałek a następnie potnij na ukośne kawałki. W międzyczasie zagotuj wodę  i wrzuć kopytka. Pamiętaj aby kopytka gotować porcjami. Gotuj jeszcze 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Truskawki zmiksuj wraz z ksylitolem i polej kopytka.
Ja wybrałam wersję na słodko bo już się nie mogę doczekać smaku pysznych czerwcowych truskawek ale kopytka możesz również zjeść z kawałkiem mięsa czy ulubionym pesto 😉

1 porcja 437,5 kcal

2

3

4

Tagged: , , , , , , ,

Comments (7)

    • Domi
      Domi

      Mąkę kukurydzianą można zastąpić pszenną,żytnią lub owsianą. Należy zaznaczy, że nie będą to kopytka bezglutenowe no i oczywiście zmieni to smak i kaloryczność potrawy.

      Pozdrawiam;)

Skomentuj Aniesbrand Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *